Akdeniz Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Hukuki ve Psikolojik Boyutuyla Kadın Hakları Paneli gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılında Hukuk Etkinlikleri–10” kapsamında, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” vesilesiyle Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi (TÜKD) iş birliğiyle “Hukuki ve Psikolojik Boyutuyla Kadın Hakları” konulu panel gerçekleştirildi. Panele Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necla Öztürk, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel, Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Müdürü Doç. Dr. İlkay Kutlar, öğretim üyeleri, öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
CUMHURİYETİN 100. YILINDA HUKUK ETKİNLİKLERİNİN ONUNCUSU
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necla Öztürk, Mayıs 2023 tarihinde başladıkları Cumhuriyetin 100. Yılında Hukuk Etkinliklerinin onuncusunu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe ayırdıklarını ve bu iş birliğinden çok mutlu olduklarını ifade etti. Öztürk, konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cinsten oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin.” sözü ile bitirdi.
Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Müdürü Doç. Dr. İlkay Kutlar ise “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle hayatın her alanında çalışan, emeğini esirgemeyen, üreten kadınlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün aramızda olamayan hayalleri yarım kalmış kadınları rahmetle anıyorum. Türkiye'de 1984 yılından bu yana 8 Mart kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini anma ve anlama günü olarak kabul edilmekte, çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratılmaktadır. Bugün burada “Hukuki ve Psikolojik Boyutuyla Kadın Hakları” ele alınacaktır.” dedi.
KADINLAR HAKLARINI BİLMELİ VE MÜCADELE ETMELİDİR
Doç. Dr. İlkay Kutlar, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre her 10 kadından 7’si çalışmıyor. Genel işsizlik oranı yüzde 10.4, bu oran erkelerde yüzde 8.9, kadınlarda ise yüzde 13.4. Kadınların istihdamda yer alamamasının en önemli nedeni yaşanan ekonomik krizler, üretimde daralma ve yeni yatırım alanlarının yaratılamaması şeklinde kendini göstermekte, bunun yanında kadınların çocuk ve yaşlı bakımı, ev işleri gibi geleneksel rolleri nedeniyle istihdama kimi zaman isteyerek, kimi zamanda mecburen katılamamasıdır. Kısacası kadınların toplumsal cinsiyetten kaynaklanan eşitsizlikler nedeniyle eğitim, sağlık hizmetleri, istihdama katılım gibi mevcut fırsat ve kaynaklardan erkeklere göre daha az yararlanmaktadır. Özellikle işe alım, maaş artışı, terfi, izin gibi konularda kadınlar dezavantajlı konumda, ayrıca ekonomik krizlerde işten ilk çıkarılanlar maalesef kadınlar olmaktadır. Çalışan kadınların karşılaştıkları en önemli sorunlar eşit işe eşit ücret ödenmemesi, kayıt dışı çalıştırılma, mobbing ve tacizdir. Bunların olmaması için kadınlar haklarını bilmeli ve mücadele etmelidir.” şeklinde konuştu.
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ KADINLARA İHTİYACIMIZ VAR
Kutlar, “Cumhuriyet sayesinde elde ettiğimiz kazanımlardan geriye gidemeyiz, bunun için iş ve medeni kanununda yer alan haklarımızı, 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunu anlayarak okumalı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için hak ve adalet talebimizi bıkmadan usanmadan dile getirmeliyiz. Güçlü Türkiye için güçlü kadınlara ihtiyacımız var. Bunun için kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve STK’lara görevler düşmektedir. Kamu kurumları ve yerel yönetimler mahalle aralarına kreşler ve yaşlı bakım evleri açılmalı, kadınlara düşük faizli krediler verilerek girişimci olmaları sağlanmalı, belediyelerin tahsis ettiği yerlerde üretim ve pazarlama ortamları yaratılmalı, bazı alanlarda bir süreliğine pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Eğitim politikamızın içinde mutlaka toplumsal cinsiyet eşitliğine yer verilmelidir. STK’lar dezavantajlı gruplara yönelik maddi ve manevi destekte bulunmalı, projeler üretmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı, kadınların eğitim, istihdam ve sağlık hizmetlerine eşit ulaşabildiği, kadın emeğinin değer gördüğü mutlu ve aydınlık yarınlar diliyorum.” dedi. Kutlar sözlerini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada gördüğünüz her şey kadının eseridir.” sözüyle tamamladı.
KADIN KOOPERATİFLERİ STANT AÇTI
Panelin moderatörlüğünü Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulya Sarvan yaptı. Panelde ilk olarak Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, daha sonra Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Eylem Ülgen, Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Üyesi Av. Esra Gençer Özdemir ve Mor Dayanışma Derneği Üyesi Psikolog Ezgi Özer konuşmalarını yaptı. Panel sonrası soru cevap bölümü düzenlenerek konuşmacılara günün anısına plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Ayrıca Hukuk Fakültesi Konferans Salonu Fuaye alanında Kadın Kooperatifleri stant açtı, yöresel yiyecekler ve el işlerini sergilediler.
Son güncelleme : 13.03.2024 10:23:49